Wytrawne muffinki z jajek będą doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki.
Składniki:
2 jajka
2 plasterki chudej szynki
1 plasterek sera (opcjonalnie)
szczypiorek
szczypta ostrej papryki
majeranek
sól i pieprz do smaku
olej do posmarowania foremek na muffinki
Szynkę i ser kroimy na małe kawałki. Formę na muffinki smarujemy olejem – jeżeli używacie sylikonowych foremek, nie będzie to konieczne – wrzucamy po trochu sera i szynki. Jajka mieszamy z przyprawami i przelewamy do foremek. Uważajcie tylko, aby masa wypełniła foremki maksymalnie do połowy, inaczej podczas pieczenia jajka „wyjdą górą” 🙂 Tak przygotowane pieczemy około 10-15 minut w 190 st.
Z przepisu wyjdzie około 4 szt. muffinek, które najlepiej smakują na ciepło.
Dodaj komentarz