Gruszki o tej porze roku są pyszne – słodkie i soczyste. W związku z tym, jeśli lubicie owoce na ciepło – za najpopularniejsze uchodzą chyba jabłka – możecie spróbować także gruszek. Najlepiej smakują z ulubionymi bakaliami i szczyptą cynamonu 🙂

Składniki (dla 1 osoby):

1 duża gruszka

2 suszone śliwki

kilkanaście ziaren słonecznika

szczypta wiórek kokosowych

szczypta cynamonu

50 g jogurtu naturalnego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. W między czasie kroimy gruszkę na pół, wydrążamy gniazdo nasienne, odcinamy końcówki i układamy oba kawałki w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie dodatki wrzucamy do środka połówek gruszek – śliwki wcześniej kroimy. Całość zapiekamy przez około 15 minut, aż do zmięknięcia owoców. Po ostygnięciu podajemy z jogurtem naturalnym.

pieczona gruszka