Bardzo prosty w przygotowaniu, intensywnie czekoladowy, bezcukrowy krem idealnie nadaje się zwłaszcza do naleśników czy słodkich placuszków. Ja do swojej wersji dorzuciłam wiórki kokosowe, ale można je zastąpić dowolnymi posiekanymi orzechami albo w ogóle zrezygnować z dodatków.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

pół szklanki rodzynek lub daktyli

1 łyżka gorzkiego kakao

opcjonalnie: wiórki kokosowe lub posiekane orzechy

Rodzynki albo daktyle moczymy w wodzie aż do miękkości (można je także zostawić na noc). Awokado kroimy na kawałki, blendujemy na gładką masę razem z rodzynkami/daktylami i kakao. Przygotowany krem mieszamy z dodatkami i przekładamy do słoiczka. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą z moczenia suszonych owoców – w zależności od tego, jaką konsystencję chcecie uzyskać.

Jeśli zależy Wam na słodszym smaku, możecie dodać miód albo zwiększyć ilość suszonych owoców.

krem czekoladowy z awokado