Zajrzałam do lodówki i stwierdziłam, że nie pozostało mi nic innego, jak zrobić warzywne tagiatelle. Danie wygląda pysznie, tak też smakuje 🙂 Polecam zwłaszcza wtedy, gdy nie macie pomysłu na obiad, gdy jesteście na diecie bezglutenowej lub ograniczacie spożycie węglowodanów.

Składniki (na 1 porcję):

1 duża marchewka

6 małych pieczarek

duża garść porwanego jarmużu

1 ugotowane podudzie z kurczaka (lub kawałek piersi z kurczaka)

1 łyżka oleju

słodka papryka

sól

świeżo zmielony pieprz

czosnek granulowany

opcjonalnie: prażone ziarna dyni lub słonecznika do posypania

Marchewkę i pieczarki obieramy, z marchewki robimy tagiatelle – najłatwiej wykorzystać obieraczkę do warzyw i wycinać długie paski. Pieczarki kroimy w kostkę, jarmuż płuczemy, wycinamy twardą część, rwiemy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię, dusimy w łyżce oleju aż do miękkości. Pod koniec przygotowania dodajemy udko pokrojone na kawałki (udko powinno być bez skóry), przyprawy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Jeśli wykorzystujecie pierś z kurczaka, usmażcie ją najpierw i już gotową dorzućcie do dania.

Takie tagiatelle to doskonały sposób na kolorowy, zdrowy obiad. Oczywiście pieczarki możecie zastąpić innymi warzywami, np. papryką lub cebulką, a jarmuż – szpinakiem.

tagiatelle marchewkowe z jarmużem