Bezglutenowe bułki kukurydziane

Rzadko mam ochotę na pieczywo, ale czasem mi się zdarza – dzisiaj właśnie naszło mnie na kanapkę 🙂 Zdecydowanie nie przepadam za gotowymi produktami bezglutenowymi, dlatego jeśli już miałam zjeść bułeczki, wolałam zrobić je sama. W poszukiwaniach jakiegoś prostego przepisu trafiłam do Lawendowego Domu. Receptura jest wręcz banalna – trochę zmodyfikowana przeze mnie – bułeczki wychodzą chrupiące, mocno kukurydziane (co może niektórym przeszkadzać, dla mnie było super).

Składniki:

1,5 szkl. mąki kukurydzianej

1 łyżeczka oleju/oliwy

150 g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

garść słonecznika

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ulubionymi ziarnami, pieczemy w 200 st. przez około 20-25 minut (w zależności od wielkości bułeczek). Ze względu na to, że wypiek jest bardzo sycący, polecam zrobienie niewielkich kuleczek.

Jeszcze ciepłe bezglutenowe bułeczki 🙂 Przepis niedługo na blogu. #glutenfree #bezglutenu #bezcukru #buleczki #roll #homemade

Previous

Cukinia pieczona z ryżem, kurczakiem i warzywami

Next

Koktajl z truskawkami, bananem i marakują

4 Comments

  1. Jaki kolor piękny:)

  2. Wyglądają wspaniale. 🙂 Czasem robię domowe pieczywo i przyznam, że je uwielbiam. Bułki kukurydziane też bardzo lubię ale ich akurat nigdy nie próbowałam upiec w domu! 😀 Z chęcią wypróbuję ten przepis. 🙂

    • Justyna

      Jeśli lubisz pieczywo kukurydziane, to polecam 🙂 Bułeczki wychodzą mocno kukurydziane, chrupiące i bardzo sycące 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén