W związku z weekendem pozwalam sobie na jeszcze jedną słodkość – zdrowe bezglutenowe ciasto z jagodami bez cukru i bez jajek. Wychodzi puszyste, jak dla mnie wystarczająco słodkie (ewentualnie można je dosłodzić, ale ja ze względu na wyzwanie cukrowe nie używam cukru, miodu ani innych słodzików). Będzie pyszne także z polewą czekoladową, jeśli jecie cukier 🙂

Składniki:

1,5 szkl. mąki kukurydzianej

2 duże dojrzałe banany

150 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

duża garść jagód mrożonych

2 łyżki wiórków kokosowych

Banany blendujemy na gładką masę, dodajemy do nich pozostałe składniki i mieszamy – wystarczy wymieszać łyżką. Masę przekładamy do małej keksówki (u mnie 24 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 st. przez około 30-35 minut. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, zresztą pieczenie również, dlatego doskonale nadaje się na deser dla gości 🙂

bezglutenowe ciasto z jagodami