Moim zdaniem omlet sprawdza się nie tylko jako pomysł na śniadanie czy kolację, lecz także na obiad – wiem, że niektórzy zabierają omlety w pudełkach do pracy 🙂 Ja dzisiaj pokusiłam się o zrobienie tego dania na ostro – z szynką i ze szpinakiem (nadal mam go dużo w lodówce, więc pewnie jeszcze kilkakrotnie pojawi się w kolejnych przepisach). Całość podałam z suszonymi pomidorami, które zdecydowanie uwielbiam 🙂

Składniki:

2 jajka

2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

garść szpinaku porwanego na mniejsze kawałki

2 plasterki chudej szynki

1-2 suszone pomidory

sól

pieprz

opcjonalnie: łyżeczka oleju do wysmarowania patelni

Tak, jak w przypadku wszystkich omletów, najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki – żółtka, pokrojoną w kostkę szynkę, mąkę, szpinak, sól i pieprz – delikatnie mieszamy. Wylewamy omlet na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu. Podajemy z suszonymi pomidorami i odrobiną szpinaku.

Jeśli chcemy żeby omlet był bardziej sycący, możemy łyżkę mąki zamienić na łyżkę płatków jaglanych – także wychodzi puszysty 🙂

omlet ze szpinakiem