Poniedziałek to z reguły ciężki dzień, początek nowego tygodnia w pracy, w szkole czy na uczelni. W związku z tym poniedziałkowe śniadanie powinno być szczególnie smaczne. U mnie dzisiaj królują małe kakaowo-kokosowe placuszki – delikatne, bezglutenowe i bez cukru 🙂 A i możecie je zabrać do lunchboxa 🙂

Składniki (na 1 porcję):

1 jajko

1 dojrzały banan

1 łyżeczka gorzkiego kakao

2 łyżeczki wiórków kokosowych

1 łyżka mąki bezglutenowej (u mnie kukurydziana, ale może być także ryżowa, kokosowa, migdałowa czy inna)

opcjonalnie: olej do smażenia

Banana blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni – najlepiej suchej, ale jeśli to konieczne możecie wykorzystać olej do smażenia. Ja swoje placuszki podałam z jagodami 🙂

A i przypominam – na dole strony znajdziecie odnośniki do mediów społecznościowych (Facebooka i Instagrama) – będzie mi miło, jeżeli dołączycie do mnie także tam 🙂

kakaowe pancakes