Bezglutenowe kukurydziane spaghetti z sosem pomidorowym

Drugi szybki (potrzebujecie około 20 minut) element na dziś to bezglutenowe spaghetti. Kto z nas nie lubi kuchni włoskiej? Pizza i różnorodne pasty są jednymi z najchętniej przygotowywanych i jedzonych dań. Tak, jak kolorowe sałatki, spaghetti doskonale nadaje się na wynos 🙂

Składniki (na 2 porcje):

200 g makaronu spaghetti (bezglutenowego – u mnie nowy makaron kukurydziany z Biedronki)

250 g chudego mięsa mielonego z szynki

200 g sosu pomidorowego (u mnie przecier pomidorowy klasyczny Tomatera)

przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowany

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso podsmażamy na suchej patelni, gdy będzie gotowe zalewamy sosem pomidorowym i dodajemy dużo suszonych ziół. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Osobiście źle reaguje na świeży czosnek, dlatego używam granulowanego w niewielkiej ilości. Jeśli lubicie rzadki sos, wystarczy, że poddusicie wszystko razem dosłownie przez chwilę, jeśli wybieracie gęstszy, trzeba będzie poczekać nieco dłużej – pamiętajcie o mieszaniu. Całe danie przygotowuje się w ciągu około 20 minut brudząc patelnię, garnek i durszlak, więc nie poświęcicie też przesadnie dużo czasu na zmywanie. Nie ma wymówek, takie proste danie może przygotować każdy 🙂

Zdrowe spaghetti #glutenfree #bezglutenu #bezcukru #sugarfree #healthyfood #fit #spaghetti

Zdrowe spaghetti #glutenfree #bezglutenu #bezcukru #sugarfree #healthyfood #fit #spaghetti

Previous

Koktajl z truskawkami, szpinakiem i kaki

Next

Hamburgery – 100% wołowiny i dużo warzyw

2 Comments

  1. Ja bardzo lubię bezglutenowy makaron pomimo tego że gluten jadam. Fajna potrawa

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén