Dietetyczna wegańska kokosowa czekolada bez cukru, miodu, glutenu, mleka

Czekolada chodziła za mną już od dawna, ale ze względu na wyzwanie cukrowe nie mogłam sobie na nią pozwolić. Do czasu aż trafiłam na Kotlet.tv. Postanowiłam zrobić czekoladę z wiórkami kokosowymi, która bardzo mocno kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedyś kupowała mi ją mama i wydzielała, żebym nie zjadła całej tabliczki na raz 🙂 Teraz zrobiłam własną dietetyczną wersję – przepyszną! Smakuje w 100% jak czekolada i zdecydowanie wygrywa w konkurencji dotychczas przygotowanych bezglutenowych, bezcukrowych słodyczy!

Składniki:

100 g daktyli bez pestek

150 g oleju kokosowego

1 szklanka wody

2 łyżki kakao

3,5 łyżki wiórków kokosowych

Daktyle gotujemy w szklance wody aż większość płynu odparuje. Później przekładamy je do wysokiego naczynia, dorzucamy olej kokosowy, kakao i wiórki, blendujemy na gładką masę. Wszystko wykładamy na papier do pieczenia, zawijamy papier tworząc w miarę kwadratowy kształt. Tak przygotowaną paczuszkę wkładamy do zamrażarki/lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie można już tylko jeść i się powstrzymywać przed kolejnym kawałkiem 🙂

Homemade diet chocolate without sugar, honey or gluten :) #homemade #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #vegan

Homemade diet chocolate without sugar, honey or gluten 🙂 #homemade #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #vegan

Previous

Żółty koktajl bananowy z pomelo

Next

Dietetyczne bananowe serniczki z patelni

6 Comments

  1. ~Paulina

    Witam. A czy mogę użyć suszonych daktyli?

    • Justyna

      Tak, jak najbardziej, trzeba je tylko wcześniej namoczyć żeby były miękkie 🙂

  2. ~Renata

    Fantastyczna! Bałam się, że zjem przed wstawieniem do lodówki:)

  3. ~Natalia

    To jest obłędnie pyszne!!!

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén