Kasza gryczana niepalona na słodko

Dziś mija miesiąc od kiedy na blogu pojawił się pierwszy wpis. Blog zaliczył do tej pory prawie 30 tys. odwiedzin, a na Facebooku i Instagramie jest Was ze mną łącznie prawie 300 – uznaję to za swój osobisty sukces 🙂 Bardzo się cieszę, że czytacie, mam nadzieję, że korzystacie i że zostaniecie na stałe. Jeśli macie jakieś sugestie, zapraszam do kontaktu 🙂

Mam dla Was słodką propozycję – trochę kojarzącą się z ryżem, który podawały nam mamy. Ja przygotowałam wersję zdrowszą, bez cukru, glutenu, laktozy. Pycha!

Składniki (na 1 dużą porcję albo 2 mniejsze):

100 g kaszy gryczanej niepalonej

1 szklanka mleka bez laktozy (ja użyłam tego o obniżonej do 0,01% zawartości, ale równie dobrze możecie zrezygnować z tego składnika)

1 szklanka wody

2 słodkie jabłka

garść orzechów nerkowca (można zamienić na migdały albo orzechy laskowe)

łyżka jagód goji

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w mleku i w wodzie. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i pieczemy w  180 st. przez 15 minut. Kaszę odcedzamy, wykładamy na talerz, a jabłka po upieczeniu blendujemy na gładką masę. Całe danie posypujemy kawałkami orzechów i jagodami goji.

kasza gryczana niepalona z musem jabłkowym

Previous

Makaron ryżowy z łososiem i zielonymi warzywami

Next

Bezglutenowy schabowy z frytkami z batata

2 Comments

  1. Lubię tę kaszę w wersji na słodko. Zazwyczaj jem z bananem i orzechami włoskimi 🙂
    Zapraszam na konkurs z marką Sante organizowany na http://iwonka-bloguje.blogspot.com 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén