Dziś mija miesiąc od kiedy na blogu pojawił się pierwszy wpis. Blog zaliczył do tej pory prawie 30 tys. odwiedzin, a na Facebooku i Instagramie jest Was ze mną łącznie prawie 300 – uznaję to za swój osobisty sukces 🙂 Bardzo się cieszę, że czytacie, mam nadzieję, że korzystacie i że zostaniecie na stałe. Jeśli macie jakieś sugestie, zapraszam do kontaktu 🙂
Mam dla Was słodką propozycję – trochę kojarzącą się z ryżem, który podawały nam mamy. Ja przygotowałam wersję zdrowszą, bez cukru, glutenu, laktozy. Pycha!
Składniki (na 1 dużą porcję albo 2 mniejsze):
100 g kaszy gryczanej niepalonej
1 szklanka mleka bez laktozy (ja użyłam tego o obniżonej do 0,01% zawartości, ale równie dobrze możecie zrezygnować z tego składnika)
1 szklanka wody
2 słodkie jabłka
garść orzechów nerkowca (można zamienić na migdały albo orzechy laskowe)
łyżka jagód goji
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w mleku i w wodzie. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i pieczemy w 180 st. przez 15 minut. Kaszę odcedzamy, wykładamy na talerz, a jabłka po upieczeniu blendujemy na gładką masę. Całe danie posypujemy kawałkami orzechów i jagodami goji.
~Iwona
Lubię tę kaszę w wersji na słodko. Zazwyczaj jem z bananem i orzechami włoskimi 🙂
Zapraszam na konkurs z marką Sante organizowany na http://iwonka-bloguje.blogspot.com 🙂
Justyna
O tak jeszcze nie próbowałam, skuszę się następnym razem! 🙂