Przekąski bez glutenu na imprezę/Sylwestra/karnawał

W związku z tym, że wczoraj wpadli do nas znajomi, musiałam przygotować przekąski, które ja też będę mogła zjeść 🙂 W tej chwili zbliża się Sylwester i karnawał, więc przepisy się przydadzą. Zrobienie czegoś, co będzie smakowało gluteno- i bezglutenożercom jest wbrew pozorom całkiem proste. Tym razem nie wykorzystałam przepisu na cukinię (http://dobregotowanie.blog.pl/2015/11/27/ciepla-przekaska-na-impreze-zapiekana-cukinia/), ale jak najbardziej można by to było podać.

Postawą, jeśli spodziewacie się kogoś z nietolerancją glutenu, będzie czytanie etykiet na produktach. Obecnie we wszystkich większych marketach znajdziecie nie tylko dział bezglutenowy, lecz także inne produkty oznaczone przekreślonym kłosem. Warto sprawdzać przede wszystkim skład i unikać wszystkiego, co zawiera zboża albo skrobię modyfikowaną, bo nie wiadomo, co dokładnie się w tym znajduje. Poza tym macie wolny wybór 🙂 Najbezpieczniejsze są owoce i warzywa, ale warto nie skazywać bezglutenowca tylko na te produkty 🙂

U mnie królowała sałatka z kurczakiem, sałatka owocowa, przegląd orzechów i rodzynek oraz koreczki w różnych wersjach. Ponieważ byłam w mniejszości, zrobiłam też kanapki i postawiłam na stole kupione wcześniej słodycze.

Przepisy

Sałatka z kurczakiem na ostro

Składniki:

2 duże garście szpinaku

1/4 piersi z kurczaka

kilka pomidorków koktajlowych

oliwa aromatyzowana chilli

pieprz

sól

Kurczaka kroimy na małe kawałki, smażymy na suchej patelni posypanego solą i pieprzem. Szpinak myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Gdy kurczak będzie wystudzony, wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy i polewamy niewielką ilością oliwy (wszystko zależy od tego, jak bardzo jest ostra).

Sałatka owocowa z karambolą

Składniki:

1 szt. karamboli

2-3 mandarynki

1 duże kaki (persymona)

1 kiwi

pół kubeczka jogurtu naturalnego

Owoce myjemy, obieramy (poza karambolą), kroimy na kawałki. Układamy w misce i polewamy jogurtem naturalnym. Sałatka zdecydowanie przyciąga wzrok, mimo że jest dwukolorowa 🙂

Bezglutenowe koreczki

Składniki:

2-3 szt. kabanosów

1 szt. mozarelli

2-3 grube plastry sera żółtego

3-4 szt. ogórków kiszonych

pół garści szpinaku

kilka sztuk pomidorków koktajlowych

2 plasterki szynki

Uwaga – przy produktach typu kabanosy, szynka, sery, trzeba sprawdzić skład zanim poda się je bezglutenowcom. Przygotowanie jest banalnie proste, kroimy wszystkie składniki i nadziewamy na kolorowe wykałaczki. U mnie pojawiły się trzy wersja – 1. szynka, ogórek, ser; 2. kabanos, pomidor, ogórek, ser; 3. szpinak, pomidor, mozarella.

przekąski bez glutenu

Previous

Bezglutenowy schabowy z frytkami z batata

Next

Śledzie z cebulą i majerankiem

1 Comment

  1. Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajduje się sylwestrowy konkurs z pysznymi nagrodami od Sante 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén