W związku z tym, że wczoraj wpadli do nas znajomi, musiałam przygotować przekąski, które ja też będę mogła zjeść 🙂 W tej chwili zbliża się Sylwester i karnawał, więc przepisy się przydadzą. Zrobienie czegoś, co będzie smakowało gluteno- i bezglutenożercom jest wbrew pozorom całkiem proste. Tym razem nie wykorzystałam przepisu na cukinię (http://dobregotowanie.blog.pl/2015/11/27/ciepla-przekaska-na-impreze-zapiekana-cukinia/), ale jak najbardziej można by to było podać.
Postawą, jeśli spodziewacie się kogoś z nietolerancją glutenu, będzie czytanie etykiet na produktach. Obecnie we wszystkich większych marketach znajdziecie nie tylko dział bezglutenowy, lecz także inne produkty oznaczone przekreślonym kłosem. Warto sprawdzać przede wszystkim skład i unikać wszystkiego, co zawiera zboża albo skrobię modyfikowaną, bo nie wiadomo, co dokładnie się w tym znajduje. Poza tym macie wolny wybór 🙂 Najbezpieczniejsze są owoce i warzywa, ale warto nie skazywać bezglutenowca tylko na te produkty 🙂
U mnie królowała sałatka z kurczakiem, sałatka owocowa, przegląd orzechów i rodzynek oraz koreczki w różnych wersjach. Ponieważ byłam w mniejszości, zrobiłam też kanapki i postawiłam na stole kupione wcześniej słodycze.
Przepisy
Sałatka z kurczakiem na ostro
Składniki:
2 duże garście szpinaku
1/4 piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa aromatyzowana chilli
pieprz
sól
Kurczaka kroimy na małe kawałki, smażymy na suchej patelni posypanego solą i pieprzem. Szpinak myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Gdy kurczak będzie wystudzony, wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy i polewamy niewielką ilością oliwy (wszystko zależy od tego, jak bardzo jest ostra).
Sałatka owocowa z karambolą
Składniki:
1 szt. karamboli
2-3 mandarynki
1 duże kaki (persymona)
1 kiwi
pół kubeczka jogurtu naturalnego
Owoce myjemy, obieramy (poza karambolą), kroimy na kawałki. Układamy w misce i polewamy jogurtem naturalnym. Sałatka zdecydowanie przyciąga wzrok, mimo że jest dwukolorowa 🙂
Bezglutenowe koreczki
Składniki:
2-3 szt. kabanosów
1 szt. mozarelli
2-3 grube plastry sera żółtego
3-4 szt. ogórków kiszonych
pół garści szpinaku
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
2 plasterki szynki
Uwaga – przy produktach typu kabanosy, szynka, sery, trzeba sprawdzić skład zanim poda się je bezglutenowcom. Przygotowanie jest banalnie proste, kroimy wszystkie składniki i nadziewamy na kolorowe wykałaczki. U mnie pojawiły się trzy wersja – 1. szynka, ogórek, ser; 2. kabanos, pomidor, ogórek, ser; 3. szpinak, pomidor, mozarella.
~Iwona
Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajduje się sylwestrowy konkurs z pysznymi nagrodami od Sante 🙂