Pyszny makowiec bez mąki z niemielonym makiem

Trochę obawiałam się tego przepisu, ale niepotrzebnie, ciasto wychodzi cudowne 🙂 Słodkie, miękkie i wilgotne. Jeśli lubicie ciasta z dużą ilością maku, to będzie idealne. Można je zrobić jeszcze nawet jutro rano, bo krótko się piecze i jest od razu po wystygnięciu idealne do jedzenia. W dodatku da się do niego wykorzystać zarówno mielony suchy mak, jak i mak w całości, ale wcześniej sparzony. Co ważne, ciasto wychodzi bez mielenia maku!

Składniki (na małą keksówkę):

50 g masła

3 jajka

1/2 szkl. miodu

1 szkl. mielonych migdałów

1 szkl. maku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Tak, jak napisałam wcześniej, możemy wykorzystać albo szklankę mielonego maku – wówczas po prostu wrzucamy go do ciasta – albo szklankę maku w całości – wówczas trzeba go najpierw zaparzyć, czyli zalać gorącą wodą do poziomu maku i gotować aż ziarenka będą dały się rozetrzeć między palcami (jeśli woda wyparuje, a ziarenka dalej będą twarde, trzeba dolać wody i dalej gotować). Warto zaparzyć mak dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne.

Po przygotowaniu maku mieszamy go ze zmielonymi migdałami (ja swoje zmieliłam w malakserze prawie na mąkę), aromatem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło, miód i żółtka na gładką masę. Osobno ubijamy białka. Do masy z żółtkami dodajemy masę makową, miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy całość delikatnie łyżką.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 st. do suchego patyczka. Ja, ze względu na to, że korzystam z piekarnika gazowego, piekłam ciasto na najwyżej umieszczonej kratce, dzięki temu zdąży się dopiec, a jednocześnie nie przypali się od spodu 🙂

Christmas cake :) #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #flourfree #christmas #christmasfood #swieta #czasnaswieta #makowiec

Christmas cake 🙂 #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #flourfree #christmas #christmasfood #swieta #czasnaswieta #makowiec

Przepis z niewielkimi zmianami pochodzi z bloga Pyszna Dieta.

Previous

Bezglutenowe wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Next

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

2 Comments

  1. Ciekawy pomysł, ale jednak stawiam na struclę. 😉

    • Justyna

      Ja lubię eksperymentować, dlatego wypróbowałam ten przepis 🙂 Na Facebooku jedna z dziewczyn też zrobiła makowiec wg mojego przepisu i zachwalała, że smakował nawet glutenowcom, więc czasem warto przetestować coś nowego 🙂 Chociaż jeśli stawiasz na tradycję to rzeczywiście strucla jest najlepsza 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén