Tak, jak pisałam Wam na Facebooku, trochę mnie w weekend poniosło – stąd aż trzy przepisy na raz 🙂 Trzeci to właśnie ciasteczka owsiane, w zasadzie wariacja na temat już wcześniej publikowanych ciasteczek. Trochę pokombinowałam i moim zdaniem są jeszcze lepsze! Co prawda zawierają niewielką ilość cukru, ale demerary (z czekolady).
Składniki:
1 i 1/2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki ksylitolu
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Polewa:
100 g czekolady min. 90% kakao
wiórki kokosowe do posypania
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Gdy wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy po stwardnieniu czekolady 🙂 U mnie z takiej ilości masy wyszło 12 sztuk średniej wielkości 🙂
Dodaj komentarz