Niedawno kupiłam nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej – czytałam tak dużo o ich zdrowotnych właściwościach (na przykład tutaj), że w końcu postanowiłam spróbować, jak ten cudowny produkt smakuje 🙂 Zrobiłam najprostszy pudding, który zachwyca przede wszystkim wyglądem, a jednocześnie naprawdę super smakuje! W związku z tym z czystym sercem mogę Wam polecić ten produkt – samo zdrowie w pysznym wydaniu 🙂
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1/2-3/4 szklanki mleka bez laktozy
1 łyżeczka ksylitolu (można zamienić na miód)
owoce do dekoracji
Nasiona chia i ksylitol zalewamy mlekiem. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, dodajemy 1/2 szklanki, jeśli rzadszą, 3/4 szklanki. Zostawiamy na 15 minut, dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika, z którego będziemy później jeść pudding. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, najlepiej na całą noc. Zjadamy z owocami – u mnie z malinami 🙂
Dodaj komentarz