Wegańskie dietetyczne ciasto czekoladowo-kokosowe

Czy ciasto czekoladowe może być zdrowe? Może, jeśli jest takie, jak to 🙂 Przepis na to pyszne brownie znalazłam gdzieś w internecie, ale trochę go zmodyfikowałam. Przede wszystkim zamieniłam mąkę na kokosową, a także dorzuciłam polewę z gorzkiej czekolady i wiórek kokosowych. Ciasto jest niskie, dlatego lepiej wykorzystać do niego małą okrągłą formę albo keksówkę 🙂

Składniki:

300 g buraków

5-6 szt. daktyli

2 łyżki karobu (można zamienić na kakao)

szczypta sody

szczypta cynamonu

2 łyżki oleju kokosowego

100 g mąki kokosowej (można zamienić na migdałową albo kasztanową)

100 g gorzkiej czekolady min. 90% kakao

wiórki kokosowe

Z buraków obcinamy końcówki, gotujemy do miękkości, obieramy dopiero po ugotowaniu. Daktyle moczymy we wrzątku przez 15-20 minut. Po tym czasie daktyle blendujemy razem z burakami na w miarę gładką masę. Dodajemy mąkę, cynamon, sodę, olej kokosowy i karob, mieszamy. Wykładamy do formy posmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy, w zależności od tego, jaką formę wybierzemy, około 30-45 minut w 180 stopniach. Ciasto studzimy w piekarniku, wyciągamy, gdy już jest chłodne.

Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe i polewamy nim brownie. Dodatkowo można jeszcze wykorzystać wiórki do dekoracji 🙂

Beet chocolate brownie #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #vegan #eatclean #eathealthy #brownie #chocolatecake #ciastoczekoladowe #zdroweciasto

Beet chocolate brownie #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #vegan #eatclean #eathealthy #brownie #chocolatecake #ciastoczekoladowe #zdroweciasto

Previous

Pudding z nasionami chia i malinami

Next

Serowo-owsiane babeczki z owocami

2 Comments

  1. ~green

    Zwracam się z prośbą o radę – postępowałam zgodnie z przepisem, ale ciasto wyszło bardzo suche – w większości rozsypało się po wyjęciu z foremki. Owszem, było smaczne, ale nie dało się go zjeść, bo całe się pokruszyło. Co mogło być nie tak?

    • Justyna

      U mnie ciasto też było stosunkowo kruche, ale po ugnieceniu w foremce i upieczeniu spokojnie dało się kroić. Proponowałabym dodać trochę wody z moczenia daktyli żeby wyszło bardziej „zwięzłe”. Prawdopodobnie to kwestia soczystości buraków 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén