Przepraszam za dość długie milczenie – dopadła mnie choroba i jakoś usilnie nie chciała odpuścić. Już jest lepiej, chociaż nadal nieidealnie. Mimo to postarałam się dzisiaj o coś pysznego do kawy – babkę piaskową prawie taką samą, jaką regularnie robiłam w wersji glutenowej 🙂 Babka wychodzi bardzo puszysta, słodka i delikatna, z powodzeniem mogę ją Wam polecić 🙂 Przepis znalazłam gdzieś w internecie, urozmaiciłam go nieco aby stworzyć ciasto przypominające to glutenowe, które uwielbiają wszyscy moi bliscy.

Składniki:

3 jajka

3/4 szkl. ksylitolu (można dać nawet nieco mniej)

200 g mąki jaglanej (jeśli nie macie gotowej mąki, możecie zmielić kaszę jaglaną)

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

1 łyżeczka sody

3 łyżki oleju

1 czubata łyżka karobu (lub kakao)

Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy żółtka z ksylitolem, następnie dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę. Gdy masa będzie jednorodna (u mnie konsystencja przypominała kruche ciasto), dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką/szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do małej keksówki (10 x 25 cm), drugą część mieszamy z karobem, rozkładamy na górze, tworząc ciemną warstwę. Pieczemy około 35-40 minut w 180 st.

Bezglutenowe ciasto z mąki jaglanej ❤ #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #ciasto #cake #babkapiaskowa #makajaglana #eatclean

Bezglutenowe ciasto z mąki jaglanej ❤ #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #ciasto #cake #babkapiaskowa #makajaglana #eatclean