Jeśli lubicie orzechy, to ciasto jest dla Was 🙂 Bezglutenowy orzechowiec wychodzi bardzo mocno orzechowy i lekko wilgotny – pycha! Przy pieczeniu w całym domu pachnie po prostu bosko i chociażby dlatego warto go zrobić. W dodatku jest bardzo prosty do wykonania, myślę, że wyjdzie każdemu 🙂

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego (u mnie takie 100% orzechów)

2 filiżanki dowolnego mleka

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

5 łyżek mąki kokosowej

2 filiżanki mąk bezglutenowych (u mnie 1 filiżanka mąki gryczanej, 1/2 filiżanki mąki ryżowej i 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej)

3/4 filiżanki fistaszków niesolonych

olej kokosowy do wysmarowania formy

opcjonalnie – 2 łyżki słodzidła (dodajcie tylko wtedy, gdy używacie niesłodzonego masła i niezbyt dojrzałych bananów)

 

Banany blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym, dodajemy mleko, mąki, proszek do pieczenia i ewentualnie słodzidło. Na koniec dorzucamy posiekane wcześniej fistaszki i mieszamy łyżką. Przekładamy do wysmarowanej olejem formy – u mnie standardowa okrągła forma o średnicy 21 cm – pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

ciasto orzechowe