Szarlotka z mąki kukurydzianej – bez glutenu

Szarlotka, a właściwie ciasto z jabłkami było czystym eksperymentem – wyjątkowo nie jest super dietetyczne. Eksperyment powiódł się na tyle, że teraz mogę z czystym sercem polecać Wam ten przepis 🙂 Ciasto jest kompromisem między ciastem drożdżowym a kruchym – tak naprawdę da się go zrobić z innymi owocami i też wyjdzie super 🙂

Składniki:

2 szkl. mąki kukurydzianej

1/2 szkl. mąki gryczanej (u mnie do podsypywania)

ok. 180 g tłuszczu (margaryny, masła lub oleju kokosowego)

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego

2 jajka

3/4 szkl. ksylitolu

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

5-6 szt. jabłek

 

Z mąki kukurydzianej, tłuszczu, jogurtu, jajek, ksylitolu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką gryczaną. Struktura ciasta nie będzie zupełnie zbita – nawet pod koniec nadal może się trochę kleić do rąk. Połowę ciasta rozciągamy na formie wysmarowanej olejem kokosowym albo resztką margaryny (u mnie okrągła forma o średnicy ok. 21 cm). Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy na ciasto. Na jabłkach układamy drugą część ciasta – rwiemy na kawałki i rozciągamy. Ciasto pieczemy około 45-55 minut w 180 stopniach.IMG_20160306_111453

Previous

Proste miniserniczki bezglutenowe na owsianym spodzie

Next

Muffinki czekoladowe bez mąki

4 Comments

  1. wspaniały kolor i na pewno smak:)

  2. ~mysia

    Witam mam pytanko czym zastapię margarynę

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén