Muffinki czekoladowe bez mąki

Bardzo proste – 4-składnikowe – muffinki czekoladowe 🙂 Aż się rymuje 🙂 Muffinki bez mąki powstają dosłownie w 30 minut licząc razem z pieczeniem. Ja do swoich dodałam mrożone wiśnie – te dwa smaki, słodkość czekolady i kwaśność owoców doskonale się komponują. Muffinki są bezglutenowe, chociaż tym razem mają cukier z czekolady.

Składniki:

100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady min. 70-80% kakao (uwaga na informacje o alergenach w czekoladzie)

2 czubate łyżki ksylitolu lub miodu

3 całe jajka

1/4 szkl. oleju (może być rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy itp.)

opcjonalnie: kilkanaście sztuk mrożonych wiśni

Jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Czekoladę połamaną na kawałki podgrzewamy razem z olejem aż do całkowitego rozpuszczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę. W drugiej misce miksujemy żółtka z ksylitolem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę z olejem, miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na muffinki, dekorujemy wiśniami lub innymi owocami, pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Nie dziwcie się, jeśli muffinki podczas studzenia opadną – to normalne 🙂

IMG_20160312_140638

Previous

Szarlotka z mąki kukurydzianej – bez glutenu

Next

Zdrowy dwukolorowy koktajl z wiśniami

4 Comments

  1. To ja z chęcią się częstuje 🙂

  2. ~Jola

    dziękuję za inspirację, właśnie zajadam podobne pyszne muffinki! zrobiłam je trochę inaczej, użyłam czekolady deserowej – 50%, nie dodałam już dodatkowego słodzidła, ale za to zamiast owoców dodałam pokrojone krówki ciągutki 🙂 i piekłam krócej, po 10 minutach wyłączyłam piekarnik, pozostawiłam w nim babeczki na 3,4 minuty i następnie otworzyłam drzwiczki i po 10 minutach wyjęłam blachę, nie zapadły się tak bardzo, wyszły piękne, równiutkie, a w smaku boskie 🙂

    • Justyna

      Wow brzmi super! 🙂 Cieszę się, że mój przepis posłużył za inspirację 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén