Wegańskie ciasteczka z nasion i orzechów

Pyszne, słodkie i wegańskie ciasteczka bez glutenu i bez cukru – czy to w ogóle możliwe? Oczywiście 🙂 Moje ciasteczka pozostawiają pewną dowolność, jeśli chodzi o wybór składników. Na pewno wyjdą każdemu – obiecuje. Będą super przekąską do kawy 🙂

Składniki:

1 banan

3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych

1 łyżka dowolnych orzechów (u mnie fistaszki bez soli)

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki dowolnych nasion (u mnie słonecznik)

Banana blendujemy na gładką masę. Nasiona i orzechy siekamy na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

IMG_20160322_205830

Previous

Dietetyczne bezglutenowe serniczki z jagodami

Next

Pyszna, zdrowa i dietetyczna sałatka z szynką dojrzewającą

2 Comments

  1. ~Izabela

    Czy płatki owsiane można czymś zastąpić – u nas owies (oczuwiście bezglutenowy) nie jest tolerowany przez celiaków

    • Justyna

      Można spróbować zupełnie bez płatków owsianych, chociaż istnieje ryzyko, że ciasteczka będą się trochę rozpadały. Ewentualnie zastąpić płatkami jaglanymi 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén