Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z bloga Kucharzenie Guli. Powstają z niego muffinki, które posmakowały nawet mojemu bezglutenowemu mężowi – podobno to najlepszy wypiek bez glutenu (zaraz po makowcu) 🙂 Z podanego przepisu wychodzi około 12 muffinek. Babeczki są lekko wilgotne i pyszne 🙂

Składniki:

1 szkl. mąki kukurydzianej

1/2 szkl. mąki ryżowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia albo sody

1/2 szkl. słodzidła (u mnie ksylitol)

1 szkl. mleka bez laktozy (może być o obniżonej wartości laktozy, ryżowe, kokosowe itp.)

1/4 szkl. oleju

1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g)

Suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, słodzidło) wymieszać, dodać mleko i olej. Wystarczy dobrze wymieszać wszystko razem łyżką, nie potrzeba nawet miksera. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki (u mnie sylikonowe, jeśli korzystacie z innych np. metalowych dobrze je najpierw natłuścić). Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, posypujemy babeczki. Całość pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach. Babeczki bardzo ładnie wyrastają i nie powinny później opaść.

Kukurydziane babeczki z kawałkami czekolady ❤ #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #muffins #babeczki #chocolate #czekolada #babeczkiczekoladowe #babeczkikukurydziane #eatclean #eathealthy #darkchocolate #picoftheday #photooftheday #kucharka #blogger #cookingblog

Kukurydziane babeczki z kawałkami czekolady ❤ #glutenfree #bezglutenu #befit #behealthy #muffins #babeczki #chocolate #czekolada #babeczkiczekoladowe #babeczkikukurydziane #eatclean #eathealthy #darkchocolate #picoftheday #photooftheday #kucharka #blogger #cookingblog