W trakcie diety bezglutenowej zaczęłam tęsknić za pysznymi, puszystymi pancakesami – amerykańskimi naleśnikami, które przebojem podbiły także polskie podniebienia 🙂 Spróbowałam i mogę Wam polecić tę bezglutenową wersję z mąki gryczanej. Pancakes podaję z pudrem z ksylitolu albo z jogurtem naturalnym i owocami – a Wy jak lubicie je jeść? 🙂

Składniki:

2 szkl. mąki gryczanej

2 jajka

1 i 1/2 szkl. mleka bez laktozy

75 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

3 łyżki ksylitolu lub miodu

szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Placuszki smażymy na suchej patelni – gdy pojawią się pęcherzyki, trzeba je delikatnie przerzucić na drugą stronę. W między czasie warto wymieszać ciasto, bo będzie nieco gęstniało.

bezglutenowe pancakes