Jestem zdania, że coś może być jednocześnie pyszne i proste. Ta zasada się sprawdza w większości moich przepisów. Tak też powstał ten sernik wzorowany na przepisie I Love Bake. Jest prosty – wymaga użycia zaledwie 5 składników. Jest pyszny – aksamitny i odpowiednio słodki. A do tego bezglutenowy i bardzo łatwy do zrobienia 🙂

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie zmielonego (doskonale nadaje się ser do serników z wiaderka)

8 jajek

80 g budyni waniliowych bg niesłodzonych (sam proszek)

1 szkl. ksylitolu lub innego słodzidła

80 g płatków migdałowych

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę. Żółtka w drugiej misce miksujemy ze słodzidłem, dodajemy budynie w formie proszku, a następnie po 1 łyżce sera. Mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Przekładamy do dużej prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek i czekamy około 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i ponownie czekamy około 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy wyjąć sernik. Najlepiej smakuje na drugi dzień – oczywiście o ile wytrzyma do tej pory 😉

Sernik z płatkami migdałowymi ❤ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #sernikowelove #sernik #cheesecake #eatclean #eathealthy #picoftheday #fit #eatfit #jedzenie #blogger #cookingblog #cookingblogger #majowka #majowka2016 #deser #homemade

Sernik z płatkami migdałowymi ❤ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #sernikowelove #sernik #cheesecake #eatclean #eathealthy #picoftheday #fit #eatfit #jedzenie #blogger #cookingblog #cookingblogger #majowka #majowka2016 #deser #homemade