Domowe lody – prosty sorbet jagodowo-truskawkowy i wegańskie lody orzechowe

Chyba nie znam choć jednej osoby, która nie lubiłaby lodów. To uniwersalny deser – z oczywistych względów popularniejszy w okresie wiosenno-letnim, ale lubiany także przez pozostałą część roku. Niestety przeważnie lody są słodzone zwykłym cukrem albo syropem glukozowo-fruktozowym, w większości nie nadają się dla wegan i często także dla bezglutenowców. Dlatego nie pozostało mi nic innego, jak spróbować zrobić własne lody 🙂 W zamrażarce zalegały truskawki i jagody, w szafce stało masło orzechowe, więc wybór był prosty 🙂 Te lody możecie zrobić bez specjalnych maszyn – wystarczy dobry blender.

Sorbet jagodowo-truskawkowy

Składniki:

1/2 szkl. mrożonych truskawek

1 szkl. mrożonych jagód

sok z połowy cytryny

2-3 łyżki słodzidła (u mnie puder z ksylitolu)

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zblendować. Jeżeli używacie świeżych owoców, dodajcie trochę wody. Sorbet jest naprawdę uzależniający 🙂

Wegańskie lody orzechowe

Składniki:

1 dojrzały banan

1 czubata łyżka masła orzechowego 100%

2 łyżki słodzidła (u mnie puder z ksylitolu)

szczypta cynamonu

Banana obieramy, kroimy w niewielkie kawałki, mrozimy. Gdy banan jest zamrożony, dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy. Aby blendowanie było łatwiejsze, można dolać nieco mleka roślinnego.

IMG_20160504_174129

 

Previous

Prosty pyszny bezglutenowy sernik

Next

Bezglutenowe proste babeczki kawowo-kakaowe

2 Comments

  1. wow wow wow i jeszcze raz wow! jestem pod mega wrażeniem!

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén