Bezglutenowe wegańskie babeczki czekoladowe z cukinią

Czy słodycze mogą być zdrowe? Tak, jeżeli są przygotowane w taki sposób 🙂 To znaczy nie zawierają cukru, zbędnego tłuszczu, polepszaczy i tony innych niepotrzebnych składników. Te babeczki są bardzo sycące, pyszne i wegańskie. Do ich przygotowania nie trzeba nawet używać miksera.

Składniki:

3 łyżki oleju kokosowego

1 szkl. mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka ryżowej i kukurydzianej)

1/4 szkl. kakao (opcjonalnie karobu)

2 dojrzałe banany

1/2 średniej cukinii

1/2 łyżeczki cynamonu

opcjonalnie – słodzidło

Jeżeli używacie dojrzałych bananów babeczek nie trzeba dosładzać – jeżeli lubicie słodsze wersje ciast, dodajcie 2-3 łyżki słodzidła. Cukinię obieramy i ścieramy na drobnej tartce. Zostawiamy na 10-15 minut, odlewamy wodę. Banany gnieciemy widelcem na papkę. Papkę dodajemy do cukinii, dorzucamy olej, mąkę, cynamon i kakao. Wszystko mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na muffinki, pieczemy około 25 minut w 180 stopniach aż do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki można posypać pudrem z ksylitolu albo polać polewą np. czekoladową.

Bezglutenowe babeczki czekoladowe z cukinią! ❤ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #babeczki #muffins #muffinki #babeczkiczekoladowe #chocolatemuffin #czystamicha #zdrowojem #zdrowadieta #vegan #vege #weganskie #homemade #courgette #courgettemuffins

Bezglutenowe babeczki czekoladowe z cukinią! ❤ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #babeczki #muffins #muffinki #babeczkiczekoladowe #chocolatemuffin #czystamicha #zdrowojem #zdrowadieta #vegan #vege #weganskie #homemade #courgette #courgettemuffins

Previous

Dietetyczne tartaletki z kremem twarożkowym i z truskawkami

Next

Orzeźwiający koktajl truskawkowy

3 Comments

  1. Super się prezentują ! <3

  2. wygląda niesamowicie pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén