Wegański twarożek ze słonecznika

Ostatnio mam problem z tolerowaniem produktów mlecznych. Tęsknię za serami, jogurtem naturalnym i mlekiem. Właśnie dlatego postanowiłam przetestować na sobie przepisy na wegańskie wersje swoich ulubionych produktów. Z tego powodu powstał twarożek ze słonecznika.

Składniki;

1 szklanka ziaren słonecznika

1,5 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

szczypta soli

Ziarna słonecznika zalewamy zimną wodą, zostawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i sól, blendujemy do uzyskania konsystencji twarożku. Najlepiej smakuje z pomidorem i natką pietruszki 🙂

Wegański twarożek ❤️ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #befit #behealthy #eatclean #eathealthy #vege #weganskie #homemade #vegan #twaróg #twarożek

Wegański twarożek ❤️ #bezglutenu #glutenfree #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #befit #behealthy #eatclean #eathealthy #vege #weganskie #homemade #vegan #twaróg #twarożek

Previous

Bezglutenowe muffinki marchewkowe

Next

Proste bezglutenowe placuszki z serka homogenizowanego

5 Comments

  1. ~Anita

    Czesc Justyna, śledzę Twojego bloga raz na jakiś czas i podziwiam koleżankę z liceum. Ale co do wpisu i problemu. Ja sama jestem już na sugar free ponad trzy i pół roku, a na gluten free i dairy free jakieś trzy lata i 3 miesiące. Niestety co mnie życie nauczyło, ze jeśli już raz wzięłaś sie za porządki z dieta i żywieniem to tak naprawdę one nigdy sie nie kończą. U mnie powoli powoli ujawniały sie rożne rzeczy, typu słaba tolerancja kukurydzy, papryki już po przejściu na nowy, zdrowszy styl życia. Ale niestety zdarzają sie jeszcze wpadki gdzie jednak jakiś dyskomfort powstaje. Szczególnie w jedzeniu na mieście. Jedno za to wiem napewno nie ma za czym tęsknić jeżeli z diety wyeliminuje sie większość rzeczy sprawiających Ci problemy trawienne. Życzę siły do dalszej drogi, podziwiam i pozdrawiam

    P.s. Jeżeli zaprawdę tęsknisz za mlekiem to proponuje mleko z orzechów nerkowca. Mi osobiście smakiem przypomina najbardziej prawdziwe krowie mleko.

    • Justyna

      Bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś 🙂 Podziwiać nie ma jeszcze czego, ale staram się, żeby to były proste i szybkie przepisy. Z tym ujawnianiem się różnych rzeczy mam podobnie, zresztą bardzo mnie to martwi – nigdy nie wiadomo, co będzie tym razem na tapecie. A mleka spróbuję przy kolejnej okazji. Pozdrawiam!!!

  2. O! Takich twarożków nauczył mnie kcalmar właśnie! Są pyszne!

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén