Ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt – keks w bezglutenowej wersji. Najlepiej po wystudzeniu przykryć go ściereczką żeby nie wysychał. Jest bardzo prosty do zrobienia, można go przygotować nawet w wigilię rano 🙂

Składniki:

5 łyżek oleju

5 jajek

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki słodzidła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bg

bakalie (u mnie skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, żurawina, morele) – około 1 i 1/2 szklanki

Bakalie kroimy, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, żeby nie opadły na dół ciasta. Mąki, słodzidło, proszek, jajka i olej mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie, masę przekładamy do keksówki. Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Domowy keks bez glutenu :) #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #keks #ciasto #cake #christmas #christmasfood #swieta #idąświęta #christmascoming #fruitcake

Domowy keks bez glutenu 🙂 #bezcukru #sugarfree #diet #healthy #yummy #pornfood #dieta #dietetycznie #bezglutenu #glutenfree #keks #ciasto #cake #christmas #christmasfood #swieta #idąświęta #christmascoming #fruitcake