Bezglutenowe racuchy z jabłkiem

To druga wersja przepisu na racuchy, jakie znajdziecie na blogu. Te moim zdaniem bardziej przypominają glutenową wersję – na ciepło są naprawdę pyszne.  Z przepisu wychodzi około 20 sztuk.

Składniki:

4 łyżki mąki ryżowej

4 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ksylitolu/cukru

2 jabłka

2 jajka

10 łyżek mleka (u mnie ryżowe)

Jabłko obieramy, ścieramy na grubej tarce. Do jabłka dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Smażymy na suchej patelni albo na niewielkiej ilości oleju. Można podawać posypane pudrem z ksylitolu lub cukrem pudrem 🙂

Przepis nie jest mój, znalazłam go jakiś czas temu, niestety nie zapisałam źródła. Wrzucam go tutaj, ponieważ uważam, że takie racuchy przypadną do gustu także Wam 🙂

Bezglutenowe racuchy - u mojego męża w rodzinie robi się je tradycyjnie na Wigilię. Dlatego ja dzisiaj testuję wersję bez glutenu ❤️ #bezglutenu #glutenfree #pancakes #placuszki #racuchy #czystamicha #zdrowojem #zdrowadieta #homemade #swieta #idąświęta #christmasfood #naswieta #christmascoming

Bezglutenowe racuchy – u mojego męża w rodzinie robi się je tradycyjnie na Wigilię. Dlatego ja dzisiaj testuję wersję bez glutenu ❤️ #bezglutenu #glutenfree #pancakes #placuszki #racuchy #czystamicha #zdrowojem #zdrowadieta #homemade #swieta #idąświęta #christmasfood #naswieta #christmascoming

Previous

Bezglutenowy keks

Next

Prosty wegański budyń

8 Comments

  1. ~Kasia

    Placki wyszły super! Nawet moje dziecko -na co dzień glutenowe – zajada aż się uszy trzęsą!!! Dziekuję za przepis!

  2. ~Ula

    Moim zdaniem za dużo mąki ziemniaczanej w przepisie przez co są gąbczaste, trzeba pokombinować aby nadać im pulchności nazwałabym je raczej placuszki a nie racuchy .

    • Justyna

      Dziękuję za sugestię. Ja uważam je za racuchy, przepis dodałam na bloga, ponieważ do tej pory wszystkim osobom glutenowym i bezglutenowym smakowały. Nikt również w komentarzach nie skarżył się na gąbczastość. Być może to również kwestia odmiany i wielkości użytych jabłek.

  3. ~Joanna

    Dziś zrobiłam – są super! Dziękuję za świetny przepis – tęskniłam za nimi 🙂

  4. Uwielbiam tego typu przepisy na śniadanie. Szczególnie, że zawsze mam wtedy apetyt na słodkie:). Bezglutenowe placuszki są super! Nie obciążają tak układu pokarmowego. To dobra propozycja dla osób nie tylko zmagających się z celiakią czy nietolerancją pokarmową, ale i tych, którzy mają od rana problemy z jelitami;). Polecam!

    • Justyna

      Ja też uwielbiam takie proste przepisy 🙂 Cieszę się, że się podobają 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén