Wilgotne proste bezglutenowe brownie

Brownie, które robi się w 10 minut, piecze w 17-18 a potem tylko cierpliwie czeka, aż trochę ostygnie. Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo proste – większość składników powinniście mieć w swojej kuchni. Dla mnie to najlepsze brownie, jakie kiedykolwiek robiłam 🙂

Składniki:

1/2 szkl. kakao

1/2 szkl. mąki ryżowej

1/2 szkl. mąki kukurydzianej

4 łyżki ksylitolu

4 jajka

1/3 szkl. oleju

50 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao

garść orzechów

Suche składniki (kakao, mąka ryżowa, kukurydziana, ksylitol) mieszamy razem. Następnie dodajemy składniki mokre (jajka, olej). Masa wychodzi dosyć gęsta, ale daje się wymieszać łyżką. Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy albo kwadratowej formy. Posypujemy orzechami – u mnie włoskie. Pieczemy około 17-18 minut w 180 stopniach – grzałki góra/ dół.

Pyyyyszne dzisiejsze brownie! #bezglutenu #glutenfree #befit #behealthy #eatclean #eathealthy #brownie #ciasto #cake #ciastoczekoladowe #czystamicha #zdrowojem #zdrowadieta #homemade #bezglutenowe

Pyyyyszne dzisiejsze brownie! #bezglutenu #glutenfree #befit #behealthy #eatclean #eathealthy #brownie #ciasto #cake #ciastoczekoladowe #czystamicha #zdrowojem #zdrowadieta #homemade #bezglutenowe

Previous

Bezglutenowe placuszki z serkiem wiejskim

Next

Ryż zapiekany z serkiem wiejskim

11 Comments

  1. Agata

    Bardzo przyjazny skład, ciasto wygląda bosko:)

  2. Wow, wygląda bardzo apetycznie 🙂

  3. Naprawdę proste! Czyli w sam raz dla mnie, bo przy swoim maluchu mam mało czasu na wypieki. Słodkość, a jednak dużo zdrowsza niż te sklepowe. I wygląda przepysznie!

  4. eta

    a jeśli nie mam ksylitolu to czy mogę dodać cukier? jeśli tak, to ile?

    • justynazych

      Jeśli nie masz ksylitolu, jak najbardziej możesz go zastąpić cukrem – wówczas wystarczy dodać go odrobinę więcej lub tyle samo, gdy lubisz mniej słodkie ciasta.

  5. Janusz P

    Przepis zapowiada się na świetny, ale czy czas pieczenia ciasta nie jest podejrzanie zbyt krótki?

    • justynazych

      Ciasto jest niskie, robiłam je kilka razy i zawsze ten czas pieczenia wystarczał – zawsze można sprawdzić jak to wygląda w trakcie pieczenia, częściowo na pewno piekarnik ma tu znaczenie.

  6. Aldona

    na jaka wielkosc formy jest ten przepis? Nie moge jesc jajek, masz pomysl, czym akurat tutaj najlepiej zastapic?

    • justynazych

      Ja robiłam w okrągłej formie o średnicy 21 cm. Jajka możesz zastąpić papką z banana i wtedy dać mniej słodzidła 🙂

  7. Moje ciasto wyszło twarde i niesłodkie. Zrobiłam według przepisu, tylko zamiast ksylitolu dałam erytrol.

    • justynazych

      Ciasto rzeczywiście wychodzi zbite i wilgotne, ale nie zdarzyło mi się, żeby było twarde. Może to kwestia długości pieczenia? Co do słodkości – nigdy nie przygotowuję bardzo słodkich ciast, więc faktycznie to dla niektórych może być za mało słodkie.

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén