Jesienny omlet na mące kokosowej

Jesień, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzy mi się przede wszystkim z dynią, orzechami i ze śliwkami. Te ostatnie doskonale nadają się na powidła, które możecie przygotować także w wersji bez cukru, o ile śliwki nie są bardzo kwaśne. Takie właśnie wykorzystałam do dzisiejszego śniadania. Przepis jak zawsze bardzo prosty 🙂

Przepis:

2 jajka rozmiar M

1 łyżka mąki kokosowej

powidła śliwkowe do przełożenia omletu

opcjonalnie słodzidło

Jajka roztrzepać, dodać mąkę i ewentualne słodzidło. Jeśli chcecie, aby omlet był bardziej puszysty, warto białka ubić osobno a dopiero potem dodać żółtka i mąkę. Smażyć na suchej patelni albo lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać z powidłami śliwkowymi.

Previous

Placuszki z musem dyniowym

Next

Bezglutenowe bułeczko-babeczki z rodzynkami

2 Comments

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje

    Ja z mąką kokosową mam ten problem, że placki z niej są kruche i przy przewracaniu łamią się. Smażyłaś omlet z dwóch stron?

    • justynazych

      Smażyłam i zawsze smażę z dwóch stron, nie ma problemu przy przewracaniu 🙂

Dodaj komentarz

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén